Bezoekersinformatie


Meet & Eat
Probus op locatie. Twee wekelijks samenzijn op dinsdagavond.
Tijdens de borrel uitwisseling van informatie over reizen, tips, kinderen en kleinkinderen, gezondheid of gewoon borrelpraat. Welkom, mededelingen en aansluitend een interessante presentatie met beelden. Dan een aangeklede broodmaaltijd met koffie/thee toe. Tot slot een gedicht, om over na te denken. Blij met de ontmoetingen, de lezingen, de verdieping, het dagelijkse, onbekommerde, inspirerende samen zijn, de aangename gezelligheid.

Meat & Eat, Agro Business Park 10, 6708PW Wageningen


Presentatie Spitsbergen
Spitsbergen, door Vikingen ontdekt (niet Willem Barentsz!), is militair-strategisch van betekenis, huisvest de grote internationale ondergrondse zaadbank en was tijden lang economisch belangrijk (walvisjacht, traanolieproductie, mijnbouw). Tegenwoordig is het gebied het middelpunt van geologisch-ecologische studies, vooral vanwege het veranderende klimaat. Op de dia’s zien we de weidse landschappen, en de specifieke flora (saxifraga, korstmossen, minibomen) en fauna (poolvos, walrus, ijsbeer). Zorgwekkend is het afval, dat in de vorm van plastic fragmenten continu komt aangespoeld. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar de effecten van verhoogde CO2-gehalten in de lucht: afsmelten van permafrost, gletsjers.


 Presentatie Slavenopstand in Bernice
Een zeer boeiend verhaal over de Grootste Slavenopstand tegen Nederlandse Slavernij, die  bijna leidde tot ondergang van de kolonie. Het gaat o.a. over de 
“Trans- Atlantische Driehoekshandel  (Presentatie katoenindustrie )
1.Vanuit Europa 17 en 18de eeuw  Textiel,  rum , wapens naar West Afrika, ruil goederen tegen Afrikaanse slaven. 2.Slaven in  Amerika verkocht  aan slavenhandelaars of plantage-eigenaren naar oa  Curaçao, Sint Eustatius en Suriname ( Berbice en Suriname). 3.Plantage producten Suiker, tabak en katoen naar Europa…….enz.”


Presentatie Invasieve exoten in Australië’
Waarom dit onderwerp? Ik heb 2x 5 jaar in  Australië gewoond, onze oudste twee zoons zijn daar geboren, de tweede woont daar nu getrouwd.  Vroege Vogels heeft al een aantal jalren de traditie op de eers e zondag van het jaar bijdragen van Nederlanders in het buitenland te laten horen.  Via via kwam de mogelijkheid dat te doen bij onze zoon in Canberra, toevallig net toen wij er waren.  Zijn bijdrage, waar ik een beetje aan meegewerkt heb, ging over de Eestern Bettong, een ratkangoeroe zo groot als een poes.  Er is een her-introductieproject voor Eastern Bettongs vlak bij waar onze zoon woont aan de noordrand van Canberra.  Ik heb vervolgens voor de Urtica, het blad van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie afdeling Wageningen en omstreken een stukje geschreven over invasieve exoten  in Australië.  Daar is deze presentatie een uitbreiding van.


  Presentatie “The Great Game”
‘Great Game’ staat voor het politieke en diplomatieke ‘spel’ tussen de Engelsen en de Russen die strijden om invloed en macht in Centraal Azië. Het speelt zich af in de 19e eeuw, over begin en einddatum verschillen de meningen. De Engelsen beginnen in 1830, de Russen pas 1859, het einde varieert van 1873 tot 1907. Die data zeggen al iets over het feit dat het voor de Engelsen meer een spel was en voor de Russen meer landjepik. Voor de Russen was het zeker geen spelletje, zij spreken van het ´Toernooi der Schaduwen´,

 


Presentatie Planten zijn kritische drinkers
Een boeiende presentatie over bodem, water, natuur en atmosfeerWetenswaardigheden over waterverbruik door planten en mensen. Er volgt een kwaliteitsoverzicht van diverse ‘watertjes’, met een hoge notering voor het eigen Wageningse drinkwater.

 

 


Meer voorbeelden van Presentaties en Excursies

  • Excursie naar de bloemenveiling Plantion in Ede
  • Werken bij Shell en het leven op een tanker (levensverhaal)
  • De draadkunst van Alexander Calder (USA 1898- 1976) en de strandbeesten van Theo Jansen
  • Proefvakken bij het voormalige gebouw voor Microbiologie.
  • Glasblazen (Excursie); ieder gaat met zijn eigen kunstwerk naar huis
  • De Nederlandse dialecten (ook het Waogenigse, Ajuuwah!)
  • Kwartetten met een zelf ontworpen kwartetspel over Stikstof; leuk en leerzaam!
  • Zand- en IJsmuseum in Garderen (Excursie)