Bezoekersinformatie (Concept)

Wij geven u graag een indruk van onze activiteiten.
Momenteel zijn er 2 vacatures voor vrouwelijke leden.
Mocht u belangstelling hebben, vul dan svp het contactformulier in en stuur het ons op.

 


Meet & Eat

Om de week treffen we elkaar rond 5 uur op dinsdagavond bij Meet & Eat. Tijdens de borrel uitwisseling van informatie over reizen, tips, gezondheid of gewoon borrelpraat. Welkom, mededelingen, en daarna een interessante presentatie door één van onze leden , een mooi gedicht en tips over kunst, cultuur, muziek, literatuur, enz. Dan een heerlijke aangeklede broodmaaltijd en koffie/thee toe. Na een ontspannen en inspirerende avond gaan we weer rond half 8 huiswaarts.  FOTO’S, klik hier …

Meat & Eat, Agro Business Park 10, 6708PW Wageningen


Presentatie Spitsbergen

Spitsbergen, door Vikingen ontdekt (niet Willem Barentsz!), is militair-strategisch van betekenis, huisvest de grote internationale ondergrondse zaadbank en was tijden lang economisch belangrijk (walvisjacht, traanolieproductie, mijnbouw). Tegenwoordig is het gebied het middelpunt van geologisch-ecologische studies, vooral vanwege het veranderende klimaat. Op de dia’s zien we de weidse landschappen, en de specifieke flora (saxifraga, korstmossen, minibomen) en fauna (poolvos, walrus, ijsbeer). Zorgwekkend is het afval, dat in de vorm van plastic fragmenten continu komt aangespoeld. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar de effecten van verhoogde CO2-gehalten in de lucht: afsmelten van permafrost, gletsjers.


 Alexander Calder, 1898- 1976

Een boeiende, maar vooral beeldende presentatie over twee opmerkelijke kunstenaars op het terrein van ‘beweging’ en bouwsels/maaksels. De draadkunst van Alexander Calder (USA 1898-1976) en de strandbeesten van Theo Jansen (NL, 1948) worden toegelicht en we zien leuke filmpjes over deze baanbrekende innovators en hun creaties.
Op YouTube zijn interessante video’s te vinden over de werken van Alexander Calder, zoals “Het circus van Calder” op en de strandbeesten van Theo Jansen.


Presentatie “Slavenopstand in Berbice” 

Het  verhaal gaat  vooral over de grootste slavenopstand tegen de Nederlandse slavernij. Dat duurde 1 jaar van 1763-1764 en leidde bijna tot de ondergang van de kolonie Berbice (deel van het  huidige Guyana). Er wordt een  beeld geschetst van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de opstand en alle partijen die erbij betrokken waren. Deze opstand was tot het verschijnen van het boek Bloed in de Rivier van Marjoleine Kars in 2023 vrijwel onbekend in Nederland. De Berbice-opstand is een inspiratiebron geweest voor andere slavenopstanden in het Caraïbische gebied (o.a. Haiti 1794 en Curaçao 1795) . Zie ook , Slavernij  Rijksmuseum.


Presentatie Invasieve Exoten in Australië 

Waarom dit onderwerp? Ik heb 2x 5 jaar in  Australië gewoond. Vroege Vogels heeft al een aantal jalren de traditie op de eerste zondag van het jaar bijdragen van Nederlanders in het buitenland te laten horen.  Via via kwam de mogelijkheid dat te doen bij onze zoon in Canberra, toevallig net toen wij er waren.  Zijn bijdrage, waar ik een beetje aan meegewerkt heb, ging over de Eestern Bettong, een ratkangoeroe zo groot als een poes.  Er is een her-introductieproject voor Eastern Bettongs vlak bij waar onze zoon woont aan de noordrand van Canberra.  Ik heb vervolgens voor de Urtica, het blad van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie afdeling Wageningen en omstreken een stukje geschreven over invasieve exoten  in Australië.  Daar is deze presentatie een uitbreiding van.


 Proefvakken Microbiologie Wageningen

De Proefvakken bij het voormalige gebouw voor Microbiologie (Generaal Foulkesweg/Hesselink van Suchtelenweg) zijn het onderwerp. We horen over de ontstaansgeschiedenis, het verkregen predicaat  ‘Rijksmonument’ en conflicterende ontwikkelplannen (bedrijf ‘Roelofs en Haase’ versus huidige gebruikers/tuiniers). Zie voor meer informatie: https://wikiwageningen.nl/de-proefvakken-van-microbiologie/


ZOOM Bijeenkomsten

Waarom Zoomen belangrijk is.

Toen we vanwege Corona niet meer live bij elkaar konden komen, zijn we gestart met ZOOM-bijeenkomsten. Zo bleven we verbonden en scherp. Iedereen die mee wilde doen werd geholpen vertrouwd te raken met dit systeem. Dankzij video-opnames kon ieder Probuslid de lezing thuis bekijken en dat is nog steeds zo. Gezien het positieve effect wordt het Zoomen weer opgepakt, zodra dat opnieuw nodig blijkt.  
In 2021 waren er vooral Zoom-bijeenkomsten. Vanaf medio april ’22 waren er weer live-bijeenkomsten bij Meet&Eat.


Voorbeeld Diverse Onderwerpen Presentaties en Excursies

  1. Werken bij Shell en het leven op een tanker

  2. De Nederlandse dialecten

  3. Tekenen en schilderen met behulp van Procreate

  4. Stikstof kwartetspel

  5. Glasblazen in de Betuwe (Excursie)

  6. Zand- en IJsmuseum in Garderen (Excursie)

  7. Kasteel Ruurlo met lezing over Carel Willink (Excursie)


 

 

 

 

Enable Javascript